Emzirme işleminin en önemli şartı, anne ve bebeğin rahat olması. Emzirmenin birkaç farklı pozisyonu bulunur. Farklı pozisyonlarda emzirmek areola bölgesine (göğüs ucu çevresindeki halka) farklı noktalardan basınç verilmesini sağlar ve bu da meme ucu çatlaklarını önler. Emziren anne, yan yatar pozisyonu, beşik pozisyonu, ters beşik pozisyonu ve futbol pozisyonunu tercih edebilir.
Beşik pozisyonu:
Doğduğunda kilosu düşük olan bebekler için uygundur. Anne koluyla bebeğin başını, poposunu destekler ve diğer eli ile memeyi kavrar. Anne kolunu, örtü veya yastıkla destekleyerek yorulmayı önler.
Ters beşik pozisyonu:
Prematüre bebekler için uygundur. Bu pozisyonda, anne bebeğin başını, bebeğin beslendiği tarafın karşısındaki koluyla kavrar ve emzirdiği taraftaki eliyle memeyi destekler.
Futbol pozisyonu:
Büyük memeye sahip annelerin emzirmesi için uygundur. Bebeğin ayakları, annenin koltuk altında kalacak şekilde olan pozisyondur. Bebeğin başı ve vücudu bir yastıkla desteklenir.
Yan yatar pozisyon:
Sezaryenle doğum yapan anneler için uygundur. Anne, ameliyatlı bölgeyi korumak için sırtına ve bacaklarının arasına yastık yerleştirir. Yan tarafına yatar ve alçak kolu ile bebeğin başını ve vücudunu, diğer eli ile memeyi destekler. Anne, rahat olmak için, belinin arkasına ve ayaklarının arasına yastıkla destek verebilir. Meme ucundaki gerilmeyi önlemek için bebeğin altına yastık yerleştirilir ve bebek, meme ile aynı seviyeye yükseltilir.