Dünya Sağlık Örgütü, prematüre bebeği, 37. haftası tamamlanmamış, 37 haftadan önce veya 36 hafta+6 günden önce doğan olarak tanımlar.
Prematüre bebeklerin evde bakımı önemlidir. Hastaneden ayrılma ve bebeği eve götürme zamanı geldiğinde, ebeveynler kendilerini, hazırlıksız ve yetersiz hissedebilir. Hastaneden çıkmadan önce uzmanlar, hemşireler tarafından eğitim ve yönlendirme, aileyi rahatlatır.
Ağız, göz, burun, kulak ve göbek bakımı, prematüre bebeklerin sağlığı için önem taşır. Prematüreler, düzenli aralıklarla beslenmelidir. Dil ve ağız mukozası normalse, beslenmesini etkileyecek bir sorun yoksa ağız bakımına gerek olmaz.
İşte; pamukçuk tedavisi, göbek temizliği ve ilk aylarda nazal solunum (burundan) yapan prematürelerin burun bakımları hakkındaki bilgiler:
- Ağız bakımı:
- Her emzirme öncesi meme ucu, kaynayıp ılımış su ile temizlenmeli.
- Bebeğin ağız mukozasında pamukçuk olup olmadığı izlenmeli.
- Pamukçuk dilin üzerinde, dudak ve yanağın iç kısmında bazen de boğazda görülebilir.
- Pamukçuk olursa kaynayıp ılımış suyla veya karbonatlı sodyum bikarbonat suyla ıslatılmış gazlı bezle bebeğin ağız içi temizlenmeli. Bu işlem, beslenme öncesinde yapılmalı.
- Göz, burun ve kulak bakımı:
- Bebek emerken rahat nefes alamıyorsa burnu tıkanmış olabilir. Burun temizliği için özel burun aspiratörleri kullanılabilir.
- Bebeğin burnuna süt ve burun damlaları kesinlikle damlatılmamalı.
- Gözlerinde çapaklanma veya akıntı yoksa özel bir bakım gerekmez. Eğer varsa göz, ılık suyla ıslatılmış temiz bir pamukla içten dışa doğru temizlenmeli.
- Prematüre bebeğin kulağı, kulak arkası ve kulak kepçesinin kıvrımları, temiz bir tülbent ucuyla temizlenmeli.
- Kesinlikle kulağa yabancı bir cisim sokulmamalı.
Göbek bakımı:
- Göbek kordonu, 8-10 gün içinde kurur ve kendiliğinden düşer.
- Enfeksiyonu önlemek için göbek kuru tutulmalı.
- Göbek bağı bezin içinde kalmamalı.
- Eğer göbek kordonunun etrafında kızarıklık, ısı artışı, kötü koku, şişlik ve akıntı oluşursa enfeksiyon nedeniyle bir uzmana danışılmalı.